Categorieën
Business Carrière en Werk

De mogelijkheden van hybride

Wat betekent de term hybride precies?

In de afgelopen jaren wint het begrip hybride steeds meer aan populariteit. Dit gebeurt zowel in de zakelijke als in de particuliere doelgroep. En vaak weet toch niet iedereen wat hybride precies inhoudt en wat je ermee kunt. Als er gesproken wordt over hybride oplossingen dan wordt er bedoeld: een combinatie van minimaal twee technieken van aandrijving in met name verbrandingsmotoren.

De manier waarop hybride wordt ingezet

Te zien is dat hybride een grote verschuiving teweeg brengt in verschillende sectoren. Met ame de transportsector en de energiesector zijn vooroplopende sectoren waarin veel stappen gezet worden. Heden ten dage rijden er miljoenen voertuigen op verbrandingsmotoren op de wegen waarvan een groot deel op fossiele brandstof functioneert. En uiteraard is dit slecht voor het milieu: bij het verbranden van deze brandstoffen komen schadelijke stoffen als CO2 vrij in de lucht. Als je kijkt naar de voertuigen die hybride genoemd kunnen worden, zie je dat deze een combinatie bevatten van een verbrandingsmotor en een accu. Dit zie je ook terug in de energiesector.

Bestaan hybride generatoren ook?

De energiesector met haar aggregaten zet ook steeds meer stappen in de richting van een schoon milieu. De originele varianten draaien dikwijls op verbrandingsmotoren aangedreven door diesel. Door dit te combineren met een accu zorg je ervoor dat de uitstoot van milieuonvriendelijke stoffen als CO2 drastisch gereduceerd wordt. Er wordt via de accu stroom opgeslagen die op een later moment geütiliseerd kan worden. Ideaal als je denkt aan een bouwplaats. Deze wordt in de nacht niet gebruikt, maar moet dan wel voorzien worden van een klein aantal camera’s en lampen. Een originele aggregaat zou hiervoor de hele nacht volop moeten draaien met haar dieselmotor. Een hybride aggregaat kan zo afgestemd worden dat in de nacht slechts de stroom van de accu gebruikt wordt. Zo bespaar je diesel, reduceer je de uitstoot van schadelijke stoffen en voorkom je nachtelijke geluidsoverlast. Een win-win-win-situatie dus.

Het grootste voordeel van hybride apparaten

Als we kijken naar een andere mogelijke toepassing van hybride in apparaten dan zien we dat er ook een combinatie gemaakt kan worden van diesel en HVO. Laatstgenoemde is een biodiesel gemaakt van vettige gewassen, en dus beter voor het milieu. Combineer je dit, in het geval van een aggregaat, met zonnepanelen dan heb je een geweldig groene oplossing te pakken. Een beter milieu begint met hybride oplossingen!